Translate

уторак, 1. новембар 2016.

AIP challenge od 30 dana




Kako od svoje 21 godine imam dijagnostifikovan hashimoto i hipoteriozu, nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da toj bolesti nema leka, i da ću morati da pijem lekove ceo život. Dakle već jednu deceniju se nekako borim sa tom bolešću i svime što ona donosi - problem sa težinom i umor. Kako sam počela sa LCHF ishranom , težina i umor su se regulisali, međutim ostao je isti problem sa hormonima. "Slučajno" , iako ja ne verujem u slučajnost ,sam došla do informacije kako mogu rešiti ZAUVEK problem sa štitnom žlezdom. U pitanju je AIP dijeta koja može pomoći kod hashimota, ali i kod drugih autoimunih bolesti.

Kako AIP može da reši problem?

Osobe koje pate od autoimunih bolesti ( Hashimoto, hipoterioza, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, dijabetes tip 1, multipla skleroza...) imaju problem sa crevima. Autoimune bolesti se ne mogu razviti ukoliko creva nisu propusna, jer propusna creva propuštaju u krvotok komponente koje " hrane " imunološke reakcije. Što je autoimuna bolest ozbiljnjija, to je veći problem sa crevima. AIP dijeta je dijeta za oporavak creva. Cilj je ukloniti sve namirnice koje deluju kao okidač na imunološki sastav. Dijeta omogućuje smirivanje upalnih procesa, smanjivanje proizvodnje antitela i ozdravljenje creva. Jako je važno poštovati spisak namirnica, ukoliko se u organizam u periodu kada ste na AIP dijeti unese neka nedozvoljena namirnica, može se desiti da upravo to isprovocira imunološku reakciju.dovesti do upale.

Dozvoljene namirnice :
Povrće :  trebalo bi biti organsko , dakle domaće sa pijace ;) A tu se ubraja : kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokelj, spanać, blitva, artičoka, špargle, tikvice, bundeva, masline, zelena salata, matovilac, krastavac, rotkvica, šargarepa, komorač, celer, luk, praziluk, beli luk, cvekla, čičoka, keleraba, repa, crna rotkva, batat, paškanat;
Fermentisana hrana : kiseli kupus, kimchi, kiseli krastavci, kiseli karfiol, jogurt od kokosovog mleka, kombucha, i sl.
Meso i riba : meso pašnatih životinja iz slobodnog uzgoja, dakle teletina, junetina, prasetina, piletina, ćuretina. Iznutrice su takođe dozvoljene. Životinjska mast. Riba morska sa manjim udelom žive, na primer losos ili sardele.
Voće : niskog glikemijskog indeksa, dakle šumsko voće, citrusno voće, i sezonsko sa manjim GI.Na primer : maline, borovnice, kupine, jagode, trešnje, mandarina, limun, grejp, avokado, jabuka.
Kokos : kokosovo ulje, kokosov maslac, kokosovo mleko, kokosovo brašno.
Začinsko bilje : bosiljak, korijander, đumbir, vlašac, timjan, majoran, ruzmarin, origano, peršun, kurkuma, so morska, biber
Ostalo . jabukovo sirće, hladno ceđeno maslinovo ulje, biljni čajevi, voda.
 Sve ostalo je zabranjeno. Dakle nema šećera, zamene za šećer, kafe , mlečnih proizvoda, žitarice, oraščasti plodovi , jaja, gljive, alkohol, prerađena hrana.
Ovakva eliminacijska dijeta najbolji je način da otkrijete na koje namirnice ste osetljivi, a na koje ne. Stručnjaci i lekari preporučuju 30 dana držanja ove dijete kako bi se zasigurno očistila creva i kako bi umanjili upalne procese. Ja ću je svakako držati od danas, pa narednih 30 dana. Nakon 30 dana se uvodi jedna po jedna namirnica i tako se proverava koja namirnica nam pravi problem. 
Naravno nakon tih 30 dana vraćam se LCHF prehrani, koja je način mog žiota. Ukoliko imate isti ili neki od problema sa autoimunom bolešću, možete probati ovakav vid ishrane. Recepti u naradenih 30 dana će biti isključivo AIP recepti. Nakon čega se vraćam na stari kolosek zvan LCHF.
Korisne informacije ćete naći i na sajtu :



Нема коментара:

Постави коментар