Translate

LCHF Snack




LCHF Snack - savršen čips


Ovaj snack je potpuno savršen uz film ili neko vince uz dodatak dobrog društva. Jednostavno se pravi i izuzetno je ukusno. Sastoji se od čipsa od sira i tzatziki dresinga.
Čips se jako jednostavno pravi.

Potrebni sastojci :
250 gr gaude
pek papir 
začini po želji (tucana paprika, kurkuma, biber, beli luk...)

Priprema :
Rernu zagrejte na 160 stepeni, gornji i donji grejač, Za to vreme na pleh stavite papir za pečenje.
Izrendajte sir. Na papir za pečenje stavljajte po male komade rendanog sira na gomilicu., pa preko dodajte kurkumu. Kada ste sve poređali , stavite u rernu i neka se peče oko 20 minuta. Proverite da vam ne zagori. 
Kada je gotovo , izvadite iz rerne i silikonskom špatulom uzimajte čips i stavite u posudu za čips. U drugu posudu sipajte  tzatziki dresing.



Chips & guac 


Ja bih apsolutno mogla da živim na ovom snack-u. Jako je ukusan, ne iziskuje puno vremena , te ukoliko imate sve sastojke možete ih iskoristiti u ovu svrhu i sigurna sam da nećete zbog toga zažaliti :).

Potrebni sastojci :
300 gr ementalera
kurkuma po želji
beli luk u prahu po želji
sušeni origano po želji
tucana paprika po želji
1 avokado
1 kašika limunovog soka
1 maldi luk
1 kašika maslinovog ulja
1/2 ljute papričice
so morska po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu

Priprema :
Sir izrendajte na rende , koje vam je najzgodnije. Rernu zagrejte na 160 stepeni gornji i donji grejač. Kada ste izrendali sir, na pleh na koji ste stavili papir za pečenje stavljajte male gomile sira tako da ih odvojite da ima dovoljno mesta između svake gomilice. Kada ste poređali sir, možete posuti začine, ja sam stavljala svaki red drugi začin. Stavite da se peče oko 20 minuta. Kada je gotovo izvadite iz rerne i sačekajte da se malo prohladi čips. 
Dok se peče čips imate prostora da napravite guacamole umak. Avokado prepolovite, izvadite košticu i kašikom ga ogulite. Obe polovine izgnječite , pa dodajte limunov sok, maslinovo ulje, na kolutove isečen mladi luk, sitno sečenu ljutu papriku, so , biber i 1/3 kašičice belog luka u prahu. Sve dobro izmešajte da se sjedine sastojci. Oni, koji su imali sreće da probaju ovaj snack   bili su oduševljeni, nadam se da ćete i vi :)

Rolovani patlidžan 

Evo jedne savršene ideje kako da ulepšate novogodišnje gozbe koje su pred nama. Ovo je najukusniji wrap-ić koji sam ikada jela. Pogotovo hladan, njam. Predlažem da obavezno probate napraviti, sigurna sam da ćete uživati u urolanoj čaroliji.

Potrebni sastojci :
2 patlidžana
oko 250 gr sremskog sira ( ili ABC namaz )
pršuta
2 crvene paprike
matovilac
hladno ceđeno maslinovo ulje

Priprema :
Patlidžan optai, iseći mu oba kraja i iseći ga po dužini. Posoliti ga i ostaviti 20-ak minuta da odstoji.
Nakon toga pripremite gril tiganj. Svako parče patlidžana premazati maslinovim uljem i grilovati dok ne dobije braon štrafte.
Papriku oprati, odstraniti petiljku i semenke i iseći na žilijen.

Svako parče patlidžana premazati sremskim sirom, staviti parče pršute, i traku paprike ( po širini patlidžana ), te urolati po dužini. Tako redom dok ne potrošite sav materijal. Ostatk paprike iseći na kockice i posuti po rolnicama. Dodati matovilac, mada i ne morate. Možete samo guštati uz čašu dobrog crvenog vina.

Tapenada od crnih maslina 

Kada se zaželite ukusnog i zdravog snack-a. jednostavno napravite tapenadu, na vama je da odaberete od kojih ćete maslina. Ja sam se ovoga puta odlučila za crne. Kako obožavam tapenadu, jedva sam čekala da je napravim. Uz čips od sira ide presavršeno. A vi je možete kombinovati uz šta god poželite.

Potrebni sastojci :
200 gr crnih maslina
3-4 kašike kapara
1 inćun
sok od pola limuna
4-5 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
so morska po ukusu
krupno mleveni biber po ukusu

Priprema :
Sve sastojke staviti u blender i izblendirati. Čips možete pripremiti po OVOM receptu.
Sada vam preostaje da uživate uz finu čašu vina i drage prijatelje.


Zucchini rolls 

Evo jednih ukusnih i neobičnih rolnica od tikvica. Preukusne su, zaista. I savršena ideja za praznične gozbe. Kombinacija punjena je neodoljiva. Na vama je da probate i da se uverite. S toga odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
3 tikvice
200 gr domaće šunke ( pršute )
150 gr sira gaude
10-15 kiselih krstavčića
majonez domaći
mslinovo ulje

Priprema :
Tikvice oprati, iseći im krajeve, te tanko iseći po dužini, bez ljuštenja. Posoliti i ostaviti da puste vodu. Kada omekšaju. Spremne su za grilovanje.
Svaku tikvicu premazati sa obe strane maslinovim uljem, te grilovati na gril tiganju. Kada završite sa grilovanjem pripremite ostale sastojke, i ređajte.
Svaku tikvicu premazati domaćim majonezom, pa
poređati pršutu po dužini , trakicu sira po širini i 1/4 krastavca ( po dužini ), stavite po širini tikvice. Sada možete urolati tikvicu. Tako rolajte dok ne potrošite sav materijal. Servirati hladno i guštati u predivnom ukusu. Prijatno !


Kanapei od lososa 

Kanapee obožavam, ali znam da u LCHF ishrani, brašno nije dozvoljeno, tako da sam rešila da se počastim oopsie lepinjama i zamenim ih kanapeima, blinima ili sličnim hlebčićima.
Toliko je odlična kombinacija, da sam zaista uživala u njihovim ukusima.
Za oopsie lepinje imate recept OVDE , ali sam stavljala manju količinu za svaku lepinju , kako bi bile što manje i verodostojnije kanapeima.

Potrebni sastojci :
oopsie lepinje
100 gr mascarpone sira
100 gr dimljenog lososa
2 kašičice kapara
vlašac

Priprema :
Svaku lepinju premazati mascarpone sirom, poređati po malo parče lososa. Vlašac oprati i kuhinjskim makazama, iseći preko kanapea, Još vam preostaje da poređate kapar, i kanapei su spremni za gozbu. Uživajte !


Korbaciky sir 

Korbaciky sir je sir iz Slovačke. Polu tvrdi je sir, koji se dimi i od njega se prave trakice koje se na kraju vežu u kiku. Veoma je slan, a savršeno je predjelo uz fino crveno vino. Ne može se nabaviti po domaćim marketima, s toga ako ikada budete u Slovačkoj, obavezno ga probajte.
Uz pršutu, masline i kisele krastavce može vas  lepo zasititi.
Slovaci i Rusi ga obično jedu uz pivo, ali se presavršeno slaže i uz čašu vina.
Eto vam jednog predloga, ako vas put nanese u te krajeve.

Korpice od sira

Evo jedne ideje za neobične i ukusne korpice. Lako se pripremaju, a ukus je fantastičan. Priprema je jednostavna i brza.
Odmah ću preći na recept.

Potrebni sastojci :
200 gr punomsanog tvrdog sira
4-5 parčeta pršute
100 gr sremskog sira
1/2 crvene paprike
5 kapara
biber krupno mleveni
2 mlada luka

Priprema :
Narendati sir, i stavljati manje gomilice na pek papir. Rerna treba da je zagrejana na 160 stepeni. Kada se sir otopi, izvaditi iz rerne i staviti ga preko čašica ili kalupa za muffine i ostaviti da se prohladi.
Mladi luk oprati i iseći ga sitno. Pomešati sa sremskim sirom. Papriku oprati i iseći na kockice. 
Korpice obložiti sa pršutom, te ih filovati sirom, posuti paprikom, i na svaku staviti po jedaan kapar.
Ovo je ukusno predjelo, koje možete pripremiti za neku lepu gozbu. Prijatno !

LCHF venčić

Evo jedne dekorativne, ali i ukusne ideje kako da napravite ukusan i LCHF venčić. Za poslogu je oopsie hleb ( pravila sam manje lepinjice ), namaz od sira sa prazilukom i crvenom paprikom. Ovaj venčić sam pravila za novogodišnje praznike. Da bih nadomestila sneg, posula sam sve parmezanom, a evo kako se pravi :

Potrebni sastojci :
3 jaja
120 gr sremskog sira (ili ABC sir )
prstohvat morske soli
crni susam ( može i beli )
1/2 kašičice praška za pecivo

sremski sir
2 veća praziluka
1 veća paprika
parmezan za posipanje

Priprema :
3 jaja
120 gr sremskog sira (ili ABC sir )
prstohvat morske soli
crni susam ( može i beli )
1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema :
Belanca umutiti sa solju u čvrt sneg. Žumanca umutiti, pa dodati prašak za pecivo i sir, te dobro umutiti da masa bude ujednačana. U žumanca dodavati belanca, kašiku po kašiku i pažljivo mešati da ostane čvrsta struktura.
Rernu zagrejati na 150 stepeni. Na pleh staviti pek papir i kašikom sipati smesu ( dovoljna je jedna kašika za jednu lepinjicu ), ali ostaviti dovoljan razmak, jer će se lepinjice širiti u toku pečenja. Peći oko 25 minuta.
 Lepinjice poređati u krug. Sremski sir pomešati sa seckanim prazilukom i filovati svaku lepinju.Papriku iseći na kockice i poređati na svaku lepinju. Papriku iseći u krug i iseći je na 4 trake, tako oformiti mašnicu. Sve posuti parmezanom i služiti. Sigurno ćete iznenaditi goste , ali i ukućane sa zanimljivim predjelom. Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар