Translate

LCHF Ručak



Zdravi tacos


Do ovog recepta sam došla tako da sam počela sa pravljenjem burgera, a završila sa tacosima :)
Burger je počeo da se raspada pa sam došla na ideju da napravim nešto još bolje. Uz jako malo truda dobijete savršen ručak.

Potrebni sastojci :
2 velika lista iceberg salate
2 kašike putera
1 glavica crnog luka
250 gr mlevenog junećeg mesa
2 kašičice gran padana
4 čeri paradajza
so morska po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu
tucana paprika
kurkuma
sušeni origano
20 ml vode

Priprema :
Staviti u tiganj puter, i dok se topi iseckati crni luk. U tiganj dodati mleveno meso, morsku so po želji i mleveni šareni biber. Zatim dodati luk, i ostale začine. U tiganj dodati vodu. Za to vreme čeri paradajz iseckati na četvrtine i dodati ga u meso.
Dinstati i u jednom trenutku će početi kožica od čeri paradajza da se skida. Vi je jednostavno odstranite. Nakon nekoliko trenutaka vaš nadev za takose je spreman.
Glavicu iceberg salate isecite tako da odstranite koren i onda će se listovi lakše odvajati.
Odvojite dva lista i stavite u dve činijice. zatim stavite nadev od mlevenog mesa. Preko možete ukrasiti , kao i ja kolutovima crnog luka, i dresingom tzatzikija. 



Brokoli potaž



Kada sam otkrila da se potaži najbrže spremaju, brzo sam ih uvrstila u "najlakše za spremiti" obroke. Nema mnogo mučenja oko seckanja, sve što je potrebno je povrće. 
Ja lično više volim kada u potaž dodam vodu u kojoj se kuvala kost od piletine ili junetine ili teletine sa lukom, celerom, paškanatom i ostalim povrćem koje ide u klasičnu domaću supu.
Ali vi ne morate, i bez temeljca potaž će biti izvrstan.

Potrebni sastojci :
30 gr putera
1 glavica crnog luka
1 okrugla tikvica
1 glavica brokolija
so morska po ukusu
kurkuma po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu
2 kutlače temeljca

Priprema :
Staviti u šerpu puter. Očistiti i iseći luk na komade po žellji , odnosno kako vam je najlakše. Zatim staviti u šerpu da se malo proprži. Tlikvicu oprati i odstraniti prednji i zadnji njen deo i neoljuštenu iseći tajođe na komade kako vam je zgodno.Zatim i tikvicu dodati u šerpu i kratko propržiti. Onda dodati opciono 2 kutlače temeljca i ostatk vode. Brokoli pažljivo oprati i odstraniti koren, tako da dobijete zasebne komade cvetova brokolija. Kada krene da ključa voda dodati začine i brokoli.
Kuvati još 5 minuta i skloniti sa vatre.
Uzeti štapni mikser i izmiksati sve u potaž. 
Vratiti na šporet još 5 minuta da se krčka i potaž je spreman za jelo.

Zdrava pizza

Kada sam otkrila da u LCHF ishrani mogu uvrstiti i nešto što jako volim, a to je pizza bila sam presrećna i spremna na izazov kako je spremiti.
Na internetu ima jako puno načina kako da napravite pizzu bez brašna. Probala sam nekoliko, međutim kada mi se nešto ne dopadne , odnosno nije po mom ukusu, ne želim ni postavljati recepte.
Ova cauliflower pizza je pun pogodak, i ko nije ljubitelj karfiola zavoleće ovu pizzu jer zapravo nema njegov ukus. "Testo " je dovoljno tanko, mekano, ukusno i ne rasipa se.
Za nadeve možete i sami eksperimentisati, ali moj vam je savet da prvo probate ovakvu, pa ako vam se dopadne biće prilika da eksperimentišete.

Potrebni sastojci :
1 manja glavica karfiola
malo morske soli
1 jaje
120 gr gaude
so morska po ukusu
krupno mleveni biber po ukusu
1 kašičica sušenog origana
4-5 polovina sun dried tomato
150 -200 gr gaude
3 čeri paradajza
5 crnih maslina
2 parčeta pršute, može i više

Priprema :
Karfiol pažljivo oprati iseći na cvetiće i samleti u bilo kakvom choperu. Za to vreme u šerpu staviti vodu i malo soli, i dodati samleven karfiol. Kad proključa kuvati još 5 minuta. Iscediti ga i ostaviti da se prohladi. Kada se karfiol prohladio staviti ga u kuhinjsku krpu ili gazu i ponovo ga dobro ocediti.
Tada karfiol stavite u činju u koju ćete praviti "testo" za pizzu. Sir izrendajte i dodajte ga u smesu, kao i jaje, potom i začine.
Zagrejte rernu , gornji i donji grejač na 230 stepeni. Na pleh obložen papirom za pečenje stavite "testo" i oformite u oblik koji vam odgovara, tako da smesa bude tanka i izjednačena. Pleh stavite u rernu i pecite 15 -20 minuta.
Dok se "testo" peče izblendirajte sun dried tomato.,izrendajte gaudu i isecite čeri paradajz na četvrtine .Kada  istekne vreme izvadite pleh i stavite nadev koji ste izblendirali. Nanesite na celu pizzu, zatim dodajte gaudu, čeri paradajz i masline. Sada ponovo stavite pizzu u rernu na 15 minuta.
Kada se završi pečenje dodajte listove pršute i uživajte u preukusnoj pizzi.



Green pizza 


Ovo je ubedljivo najbolja pizza koju sam jela u skorije vreme. Ko voli pite sa blitvom ili spanaćem biće oduševljen sa ovom verzijom. Podloga se pravi kao i u ovom  receptu, a za nadev sam našla inspiraciju u zelenom.

Potrebni sastojci :
2 veze blitve
1 jaje
2 kašike punomasnog sira
1 kašika parmezana
150 gr ementalera
6 crnih maslina
morska so po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu
kašičica belog luka u prahu

Priprema :
"Testo" se primprema kao što sam pisala recept za zdravu pizzu. A za nadev je potrebno kratko izblanširati blitvu, prethodno odstranivši stabiljku. Zatim ostaviti da se procedi, i iseći na kockice. Dodati jaje, parmezan, izmrvljen sir, so , biber, beli luk. Sve dobro pomešati da bude bude kao preliv, i izrendati ementaler.
Kada se zapeče podloga, izvaditi je iz rerne i staviti nadev, na koji ćete dodati ementaler i zapeći još 10 minuta.
Kada je pizza gotova izvaditi je iz rerne i preliti 2 kašike tzatziki preliva, i dodati masline. Meni, kao i onima koji su imali sreću da je probaju se veoma svidela. Isprobajte ovaj recept i uverite se i vi.






Lettuce wrap burger 

Nije li sjajno što u ovoj kuhinji možete naći kako pizzu, tako i burgere. Ovaj burger se jako 
jednostavno priprema. Za dresing sam koristila domaći majonez, koji se takođe jednostavno priprema, pa ću prvo napisati neophodne sastojke za majonez.

Domaći majonez 


Potrebni sastojci :
2 jaja
1 kašičica morske soli
2 kašičice Dijon senfa
1 kašičica limunovog soka
ekstra devičansko maslinovo ulje

Priprema :
Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi neko vreme, zatim ih razbiti i sipati u teglu i dodati ostele sastojke , a maslinovo ulje skoro do kraja iste.
Štapni mikser spustiti na dno tegle i mutiti tako na dnu. Kada krene da se na dnu pravi majonez počnite da dižete mikser ka vrhu. Vrlo brzo ćete imati  ukusan gotov majonez.

Ja sam pravila 3 burgera tako da su sastojci potrebni za pripremu namenjeni za tri osobe, pa vi raspodelite na količinu koju ćete praviti.

Potrebni sastojci : 
550 gr junećeg mesa
2 kašičice belog luka u prahu
1 jaje
1 kašičica kurkume
morska so po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu
4 kašike putera
pola glavice crvenog luka
majonez
1 paradajz
3 lista ementalera
iceberg salata

Priprema :
U činiju staviti mleveno meso, beli luk, so, biber, jaje, kurkumu i sve dobro promešati rukama kako bi se sastojci dobro sjedinili. Kada ste sve izmešali, možete poklopiti činiju  i staviti u frižider kako bi pripremili ostale sastojke.
Iceberg salatu oprati i iseći koren kao kod lettuce wrap. Paradajz oprati i iseći na kolutove. Luk očistiti i takođe iseći na kolutove kako bi ste ga odvojili i dobili trakice. Sir iseći na tanke listove.
Sada imate sve sastojke spremne i možete praviti burgere.
Od ukupne smese napravite 3 jednaka burgera, ja ih lično pravim tako što ih stavim u kesicu od zamrzivača pa ih oblikujem u krug i stanjujem na adekvatnu debiljinu.
Kada ste formirali burgere u tiganj stavite puter i pržite burgere, sa obe strane , s tim što trebate pritiskati špatulom ili kašikom kako bi izašao eventualni sok od mesa. Gotove burgere stavite na ubrus da bi odstanili višak eventualne masnoće i soka  i preko njih stavite po list sira.
Na tanjir položite list iceberg salate , zatim namažite kašičicom majonez, pa stavite burger, preko koga opet možete namazati majonez, pa red paradajza i listova luka , zatim zaklopite drugim listom salate i uživajte u zdravom burgeru.



Sarmice od zelja 


Iako su sarmice od zelja prolećni ručak, meni ništa ne smeta ni da ih jedem u jesen, makar mi donesu proleće u tanjiru. Pored klasičnih sarmi od kiselog kupusa, ove su mi omiljene. Ja sam ih iskombinovala sa kefirom i ljubičastim lukom. 

Potrebni sastojci :
oko 3 veze zelja
1 glavica crnog luka
1 jaje
500 gr mlevenog junećeg mesa
so morska
šareni krupno mleveni biber
tucana paprika
kašika masti

Priprema :
Listove zelja operete, zatim dršku isečete do početka lista, i stanjite lisni nerv , da ne bi list pucao tokom savijanja. Skuvajte u šerpi vodu, kada provri sklonite je sa ringle i ubacite u nju listove, koji treba da budu u vodi oko 2 minuta. Zatim ih ocediti i skloniti sa strane. 
Iseckati luk na kockice i staviti ga u tiganj sa mašću. Zatim dodati meso i začine,kratko propržiti, te skloniti sa vatre i u smesu razbiti jaje. Sve dobro promešati i nadev je gotov.
U donji kraj lista zelja staviti kašiku nadeva i pažljivo zamotajte u sarmice da ne ispada fil.
Sarmice ređati u vatrostalnu posudu i na kraju dodati vode, ali ne toliko da sarmice plivaju u njoj. Poklopiti posudu ili staviti aluminijumsku foliju i peći na 200 stepeni, gornji i donji grejač oko 45 minuta. Kada su sarmice gotove ja sam isekla ljubičasti luk na kolutove koje sam "posolila" a tucanom paprikom poređala sarmice i jela ih uz kefir .




Punjene paprike 


Punjene paprike jesu jedan od tradicionalnih domaćih jela. Mogu se puniti u raznim varijantama, mada kada je u pitanju ručak moj izbor uvek bude meso. Ja ih najviše volim u crvenoj boji. s toga biram dugačke crvene paprike.

Potrebni sastojci :
6 dugačkih crvenih paprika
50 gr putera
1 veća glavica crnog luka
500 gr mlevenog junećeg mesa
1 šargarepa
100 gr slanine
6 paradajza
morska so po ukusu
šareni krupno mleveni biber po ukusu
1 kašičica kurkume
rukola

Priprema:
Šargarepu oprati, očistiti i izrendati je na krupno rende. Luk očistiti i seći na kockice. Slaninu iseći na kockice. 1 paradajz oprati i iseći na kockice.
U tiganj u kome ćete praviti nadev za paprike stavite puter i kada se otopi dodati šargarepu koju ćete kratko propržiti. Zatim dodajte luk, te i njega kratko izdinstajte. Nakon toga dodajte slaninu koju ćete izdinstati 2 minuta, zatim dodati mleveno meso i iseckani paradjz i začine. Dodati  50 ml vode i dinstati poklopljeno uz kratko mešanje da vam ne zagori nadev, sve dok sva voda ne ispari.
Kada je nadev gotov, skloniti ga sa strane i dok se hladi pripremiti paprike. Paprikama odstraniti vrh sa petiljkom i očistiti ih od semenki. Kada je fil prohlađen punite kašikom paprike, tako da ih skroz napunite mesnim nadevom. Ostatk paradajza operite i isecite 6 kolutava koje ćete iskoristiti za "poklopac" na paprikama. Paprike poređajte u vatrostalnu činiju, a njihov vrh gde se nalazi meso stavite "poklopce" od paradajza. Ostatak paradajza isecite na kriške i stavite između paprika kako bi poprimile ukus paradajza i bile sočnije, Sve to prelijte sa oko 100 ml vode.
Pecite poklopljene paprike na 200 stepeni, gornji i donji grejač oko sat vremena. 
Kada su paprike gotove možete servirati uz svežu rukolu i uživati u divnom ručku.


Ćuretina sa salatom 

Obožavam ćureći file ! Svi misle da je tvrdo meso i da se teško žvaće :) , ja vas uveravam da je apsolutni opozit - topi se u ustima. Ovako pripremljen ima pomalo orijentalni ukus i odlično se slaže uz ovako pripremljenu salatu.

Potrebni sastojci :
400 gr domaćeg ćurećeg filea
30 gr putera
so morska po ukusu
šareni krupno mleveni biber po ukusu
kurkuma po ukusu
1/2 glavice crvenog kupusa
1 paprika
kriška đumbira
2 mlada luka
1/3 kelerabe
rukola
1 šargarepa
hladno ceđeno maslinovo ulje
1 kašika jabukovog sirćeta

Priprema :
Kupus tanko iseći i posoliti ga. Za to vreme oprati papriku , očistiti je  od petiljke i semenki i iseći  na trakice. Zatim oljuštiti đumbir i izrendati ga. Mladi luk oprati i iseći na kolutove , tako da odstranite gornji deo glavice. Kelerabu oprati, oljuštiti je i izrendati je, takođe i šargarepu. Sve dobro promešati i ostaviti u frižideru da malo odstoji.
Ćureći file iseći na šnicle posoliti, pobiberiti i posuti kurkumu. Ispržiti šnicle sa obe strane i ručak je spreman. 

Potaž od bundeve 

Ovaj potaž je bio moj prvi susret sa bundevom. Inače nisam neki ljubitelj , mada mi je bio izazov da je probam u ovoj varijanti. I veoma mi se dopalo. Kremasto slatkastog je ukusa i praktikovaću je u ovoj varijanti. Ipak je oktobar obojen tom bojom, te bi valjalo i obojiti naše tanjire.

Potrebni sastojci :
350 gr sečene bundeve
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
30 gr putera
so morska po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu

Priprema : 
Odstraniti koru bundeve i iseći je na kocke. Šargarepu oprati, oguliti i iseći na kocke, crni luk oljuštiti, iseći takođe na kocke.
Puter staviti u šerpu i kada počne da se topi staviti luk da se malo prodinsta, te dodati ostale sastojke. Naliti vodom da prekrije sve sastojke i dodati začine. Kuvati dok šargarepa ne omekne , zatim smesu prebaciti u blender i izmiksati je. Ponovo vratiti u šerpu i kuvati još 3 minuta. I divan  potaž je očas posla spreman.
Iako u LCHF ishrani nije baš preporučljivo jesti kuvano povrće većeg glikemijskog indeksa, ja nisam mogla da odolim u ovoj varijanti šargarepi. 





Super šaran 

Riba je od izuzetnog značaja za organizam, te je jako važna i njena redovna konzumacija. Rečna riba je nešto siromašnija omega - 3 masnim kiselinama u odnosu na morsku. Mada to nije razlog da je ne jedem. Tako da sam ovog puta pripremila šarana , koji je bio preukusan.

Potrebni sastojci :
4 parčeta šnicli od šarana
2 čena belog luka
100 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
1 grančica ruzmarina
so morska po ukusu
1 kašika masti

Priprema :
Istrljati šarana sa obe strane solju. Napraviti premaz od maslinovog ulja, ispasiranog belog luka i ruzmarina. Zagrejati rernu na 250 stepeni , gornji i donji grejač. Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati ga mašću. Izmariniranu ribu staviti na pleh i peći dok ne porumeni. Preukusnog šarana možete preliti sokom od limuna.



Džigerica !


U LCHF ishrani jako su zastupljene iznutrice i preporučuje se njihova primena jer obiluju vitaminima A, C, B6 i B12 , kao i mineralnim materijama kao što su bakar, gvožđe, magnezijum i cink. Imaju malo kalorija i mogu se pripremiti na različite ukusne načine. Jedan od njih je i ovaj moj sa lukom i tartar sosom na moj način:).

Poterbni sastojci :
450 gr pileće džigerice
1 glavica crnog luka
1 kašika masti
so morska po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu
kiseli krastavci
tartar sos

Priprema :
Džigericu oprati, osušiti kuhinjskom krpom i iseći na kocke. Luk očistiti i iseći takođe na kocke. U šerpu ili tiganj stvaiti svinjsku mast, kada se otopi staviti džigericu, te pržiti dok ne porumeni. Zatim dodati luk i zajedno dinstati na nižoj temperaturi kako ne bi izgorelo. Gotovo je kada dobije braonkastu boju.


Tartar sos 

Potrebni sastojci :
5-6 malih kiselih krastavaca
3-4 kašičice kapara
2 grančice mirođije
2 grančice peršuna
1 kašičica pavlake
1 kašica didžon senfa

Priprema :
Peršun i mirođiju oprati, i sve sastojke staviti u blender i izmiksati. I tartar sos na moj način je gotov. 
I fenomenaalno se slaže sa džigericom , ali ne samo sa njom :)



Zucchini bolognese 


Prvo što sam naučila da kuvam ( posle palačinki ), bile su paste. Međutim, kako sam na ovoj ishrani, morala sam da nađem supstitut za pastu, a ovoga puta to je tikvica. Obrok je ukusan, i nadasve zdrav.

Potrebni sastojci :
400 gr mlevenog junećeg mesa
1 glavica ljubičastog luka
1 čen belog luka
kurkuma
4-5 paradajza
malo stevije
so morska po ukusu
krupno mleveni šareni biber
sušeni origano
1 kašika sira grana padano
2 dugačke tikvice
1 kašika putera

Priprema :
Prvo pripremite sos na ovaj način: 
Očistiti luk, te ga iseći na kockice. Paradajz oprati i takođe iseći na kockice. Na puteru propržiti meso, dodati luk, paradajz , ispasiran čen belog luka i začine. Dodati malo vode kako bi se dinsao sos. Ja sam dodala i malo stevije za lepši ukus. Tikvice na aparatu za špagete izrendati , te ih kratko prokuvati u malo slane vode, nekih 2-3 minuta. Procediti ih i jelo je spremno. Možete na kraju dodati i sir radi verodostojnije italijanske kuhinje.


Ražnjići na ruzmarinu 

Ovo su najukusniji ražnjići od piletine koje sam ikada jela. Sočni, mekani, ma savršeni ! Sa tartar sosom na moj način - pun pogodak.

Potrebni sastojci :
400 gr pilećeg belog mesa
5-6 čeri paradajza
10 - ak grančica ruzmarina
2 kašikehladno ceđenog maslinovog ulja
so morska po ukusu
1 1/2 kašičica kurkume
šareni krupno mleveni biber po ukusu
1 kašičica origana
1 kašika putera

Priprema :
Piletinu iseći na kockice. U činiju sipati maslinovo ulje i začine , te staviti piletinu 15-ak minuta da odstoji. Paradajz oprati i seći na polovine. Kockicu piletine provući kroz štapić od ruzmarina , te ređati 4 kocke od piletine, pa polovina koluta paradajza i tako do kraja štapića. Kada napravite ražnjiće pržite na puteru , te okrećite sa svih strana. Kada piletina porumeni sa svih strana , izvadite iz tiganja. Moj predlog je da umačete u tartar sos, a nećete pogrešiti iako budete jeli uz neku salatu.


Parmigiana di melanzane 

Obožavam što u mojoj LCHF ishrani mogu uvrstiti i moja omiljena italijanska jela. Parmigiana di melanzane mogu jesti u neograničenim količinama, moram priznati da ne znam da stanem. Jednostavno je preukusno. Ukoliko niste probali ovo poznato sicilijansko jelo, predlažem da ga pripremite čim pre.

Potrebni sastojci :
2 veća patlidžana
4 paradjaza
200 gr mozarele
100 gr gran padana sira
1 crni luk
hladno ceđeno maslinovo ulje
so morska po ukusu
biber krupno mleveni
sušeni origano
2 češnja belog luka

Priprema :
Patlidžanu odstraniti oba kraja, te ga iseći po dužini. Posoliti ga i pustiti da odstoji nekih 15-ak minuta. Nakon toga ga procediti, premazati obe strane maslinovim uljem i grilovati ga na gril tiganju.
Crni luk očistiti, iseči na kockice. Paradajz oprati i iseći na što sitnije kockice. Ispasirati beli luk.
U dublji tiganj propržiti na maslinovom ulju crni luk, dok ne postane staklast, dodati beli luk, paradajz, začine. Zatim dodati oko 50 ml vode i smanjiti temperaturu, te ostaviti da se malo krčka.
Posudu za pečenje premazati maslinovim uljem, te ređati paradjaz sos, mozarelu, grana padano,patlidžan i tim redom dok se ne potroši materijal. Poslednje ćete staviti paradajz sos, mozarelu i grana padano. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40-ak minuta, ali pazite da vam ne zagori. Pa, neka vam je u slast ova italijanska fantazija !


LCHF mini burgeri 

Kad je fast food u pitanju, nema problema i tu imamo savršeno rešenje za sve ljubitelje burgera.Toliko sam bila srećna kad sam pripremala ovo jelo, da sam jedva čekala da vidim kako će ispasti na kraju. A što se tiče ukusa, bez griže savesti vam kažem da je prosto delicious.
Kako bih burgerima dala notu pravog fast food-a, spremila sam chips od sira, koji je ovoga puta savršen supstiut pomfritu.

 Za oopsie lepinje imate recept OVDE.

Za burgere imate recept OVDE.

Za chips imate recept OVDE

Priprema :
Donju lepinju premazala sam izblendiranim sporo pečenim paradjazom, pa sam stavila matovilac, pa burger, te prepolovila kornišone i poređala i njih, a gornju lepinju sam premazala domaćim majonezom.
Nadam se da ćete uživati kao i ja u ovom super ukusnom obroku.

Potaž od tikvica 

Ima li išta lepše od toplog potaža, po prohladnom vremenu. Evo jedne ideje za preukusan, kremast potaž od tikvica, koji će vas prijatno iznenaditi njegovim ukusom. Ima samo dva sastojka + puter. Pređimo odmah na recept.

Potrebni sastojci :
2 tikvice
1 glavica crnog luka
1 kašika putera
vlašac
so morska po ukusu
biber šareni krupno mleveni

Priprema :
Tikvicu oprati i odstraniti joj oba kraja, te iseći na kockice ( neoljuštenu ). Luk očistiti, te iseći na kockice. Na puteru, kartko prodinstati luk, dodati tikvice ,i njih kratko prodinstati, te naliti vode da prekrije povrće. Kuvati dok tikvica ne omekša, Posoliti i pobiberiti i izblendirati u potaž. Vratiti u šerpu i još nekih 2 minuta prokuvati. Ukrasiti sa vlašcem. I sada preostaje da uživate u toplom, ukusnom potažu.

LCHF zapečena sarma 

Kako bez sarme ? Ranije nismo mogli zamisliti decembar, samim tim i novogodišnje blagdane bez njenog veličanstva - sarme. S toga pređimo na recept.

Potrebni sastojci :
1 velika glavica kiselog kupusa
1 kg mlevenog junećeg mesa
1 glavica luka
2 - 3 čena belog luka
2 kašike masti
1 kašika crvene mlevene paprike
1 jaje
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
6-7 lovorovog lista
malo suve slanine

Priprema :
Luk očistiti iseći na kockice. Beli luk takođe. Na masti propržiticrni i beli luk, te dodati meso. Posoliti, pobiberiti i dodati papriku. Pred kraj dodati jaje, kako bi se smesa povezala. Glavicu kupusa malo oprati , te odvajati listove. Na svaki list staviti 2-3 kašike nadeva, te uviti u sarmu.
Na dno vatrostalne činije poređati listove kupusa, te preko složiti sarme, preliti sa dve kašike otopljene masti, a preko posuti mlevenu papriku. Preliti sa malo vode, dodati suvu slaninu i lovorov list. Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko sat  vremena, te izvaditi iz rerne, pa okrenuti stranu svake sarme i peći još sat vremena. Ja sam stavila foliju preko vatrostalne i ispale su savršene.

Caesar salata 

Kako je lepo kada možete uživati u dresinzima koji su preukusnu i obogaćuju apsolutno svaku salatu. Evo neprevaziđene Caesar salate. Wow, kakavog je ukusa, oduševila sam se, i ni trunku nisu nedostajali krutoni ☺.

Potrebni sastojci :
1/2 glavice iceberg salate
300 gr pilećeg filea
4-5 parčeta slanine
1 kašika gran padana rendanog
3 kašike domaćeg majoneza
1 kašičica limunovog soka
1 kašika dijon senfa
3 manja inćuna
1 kašičica kapara
so morska po ukusu
biber krupno mleveni
1 kašika putera
Priprema :
Salatu iseći na trakice i oprati, te je možete tako staviti u frižider, kako bi bila što hrsakvija, dok pripremate ostale sastojke. Onda možete preći na pripremu dresinga. U blender sipati majonez, limunov sok, dijon senf, inćune i kapar. Sve izmiksati i ostaviti u frižiderudok se priprema piletina i slanina.
Tanke parčiće slanine, propržiti, na suvo. Pileći file iseći na šnicle i propržiti posoljene i pobiberene na puteru. Kada porumeni sa obe strane, iseći dijagonalno po širini na trakice. U činiju poređati salatu, preko staviti slaninu i piletinu, dodati dresing i narendan sir. Meni se toliko svidelo, da sam morala jesti dva puta za redom ( u razmaku od nekoliko sati, da ne bude zabune ) ☺


Azijska salata 

Kada se zaželim Azije, napunim tanjir raznim bojama , začinim čilijem i limetom i kao da sam tamo ☺. Spremi se brzo i savršeno se slaže uz piletinu ili ribu. Da bi povrće bilo što tanje sečeno, potreban je običan nož za ljuštenje. Da ne dužim, odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
1 veća šargarepa
1 svež krastavac
1 dajkon
4-5 rotkvica
1 limeta
so morska po ukusu
biber krupno mleveni, šareni
čili ( ili ljuta tucana paprika )

Priprema :
Povrće svo oprati, te dajkon i šargarepu oljuštiti. Dajkon izrendati, a ostalo povrće nožem za ljuštenje iseći na trake. Sve začiniti sokom od limete, posoliti i pobiberiti, te posuti čili papriku. Sve dobro izmešati. I služiti uz glavno jelo po vašem izboru.

Pizza na brz način 


Kako mi je pravljenje pizze bilo rezervisano za vikende, zbog duže pripreme, rešila sam da probam da li postoji brži i jednostavniji način njene pripreme.
Po mom receptu za zdravu pizzu, bilo je potrebno kuvanje, pa duplo ceđenje karfiola, rešila sam da ovoga puta probam bez kuvanja karfiola, i mogu vam reći da je ovako pripremljena, jednako ukusna, kao i kada se karfiol kuva. Podloga je savršena ! S toga odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
1/2 glavice karfiola
2 jaja
120 gr gaude
so morska po ukusu
sporo pečeni paradajz ( izblendiran )
100 gr mozarele
domaća kobasica
domaći majonez

Priprema :
Karfiol, jaja i 120 gr sira izblendirati u blenderu. Smesa će biti gusta, a struktura kao pire. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Na pleh staviti papir za pečenje te kašikom vaditi smesu za podlogu pizze i rukom ili kašikom pritiskati i stanjivati "testo". Kada je dovoljno tanko, staviti u pećnicu i peći 20 minuta. Nakon toga pripremite paradajz, tako što ćete ga izblendirati, kako bi se namazao. Kada je gotova podloga, izvaditi je iz rerne, premazati paradajzom, poređati mozarelu i tanko sečenu kobasicu i peći još 10 minuta. Nakon toga možete u tankom mlazu preliti majonez, meni se odlično složio uz ovu kombinaciju.


Punjene zapečene paprike 

Punjene paprike obožavam. Pala mi je na pamet ideja, kako bi bilo da ih još "začinim" sa sirom. Mmmm to je jedna predivnoća. Zaista su preukusne.
Pripremila sam ih na potpuno isti način kao i klasične punjene paprike, naravno bez pirinča.
S toga odmah prelazim na recept .
Potrebni sastojci :
6 dugačkih crvenih paprika
50 gr putera
1 veća glavica crnog luka
500 gr mlevenog junećeg mesa
1 šargarepa
100 gr slanine
6 paradajza
morska so po ukusu
šareni krupno mleveni biber po ukusu
1 kašičica kurkume
rukola
200 gr punomasnog sira po izboru ( rendanog )
Priprema:
Šargarepu oprati, očistiti i izrendati je na krupno rende. Luk očistiti i seći na kockice. Slaninu iseći na kockice. 1 paradajz oprati i iseći na kockice.
U tiganj u kome ćete praviti nadev za paprike stavite puter i kada se otopi dodati šargarepu koju ćete kratko propržiti. Zatim dodajte luk, te i njega kratko izdinstajte. Nakon toga dodajte slaninu koju ćete izdinstati 2 minuta, zatim dodati mleveno meso i iseckani paradjz i začine. Dodati  50 ml vode i dinstati poklopljeno uz kratko mešanje da vam ne zagori nadev, sve dok sva voda ne ispari.
Kada je nadev gotov, skloniti ga sa strane i dok se hladi pripremiti paprike. Paprikama odstraniti vrh sa petiljkom i očistiti ih od semenki. Kada je fil prohlađen punite kašikom paprike, tako da ih skroz napunite mesnim nadevom. Ostatk paradajza operite i isecite 6 kolutava koje ćete iskoristiti za "poklopac" na paprikama. Paprike poređajte u vatrostalnu činiju, a njihov vrh gde se nalazi meso stavite "poklopce" od paradajza. Ostatak paradajza isecite na kriške i stavite između paprika kako bi poprimile ukus paradajza i bile sočnije, Sve to prelijte sa oko 100 ml vode.
Pecite poklopljene paprike na 200 stepeni, gornji i donji grejač oko sat vremena. 
 Kada su gotove, ostaviti da se malo prohlade, te ih preseći na pola. Izrendati sir, po izboru punomasni. Ja sam se odlučila ovoga puta za ovičiji tvrdi sir. Staviti na papir za pečenje i zapeći 10 do 15 minuta u rerni na 200 stepeni, dok se sir ne otopi.
Eto sjajnog predloga, kako da potpuno drugačiji način jedete punjene paprike.
Zaista sam uživala, i rado ću ponoviti.
Uživajte.

Punjeni patlidžan 

Evo savršene ideje za jedan ukusan ručak. Kako volim bolognese sos, a na testeninu sam zaboravila od kad sam na LCHF lifestyle , evo savršene ideje sa čime da jedete ukusan bolognese.
Brodići od patlidžana pripremljeni na ovaj način su odličan predlog kako da sebi ulepšate sebi vikend. Dakle, kako nikad ne dužim, neću ni ovoga puta,  odmah prelazim na traženi recept.

Potrebni sastojci :
1 veći patlidžan
300 gr mlevenog junećeg mesa
4 paradajza
1 crni luk
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
1 kašičica kurkume
120 gr gaude
1-2 kašike maslinovog ulja

Priprema :
Patlidžan preseći na pola i posoliti obe polovine, te osatvaiti da odstoji nekih 15-ak minuta. Crni luk iseći na sitne kockice. Paradajz oprati, te i njega iseći na sitne kockice.
Meso iz patlidžana odstraniti kašikom, kada omekša, i ispasirati ga.
Na maslinovom ulju prodinstati luk, te dodati meso. Dinstati kratko dok meso ne promeni boju. Posoliti, pobiberiti, začiniti kurkumom, te dodati paradajz sitno isečen ( ili izblendiran ), i meso iz patlidžana. Smanjiti temperaturu i dinstati dok sok iz paradajza i patlidžana skroz ne ispari.
Zagrejati rernu na 200 stepeni , te na pleh staviti papir za pečenje. Na njega poređati brodiće od patlidžana, koje ćete napuniti filom od mesa. Izrendati sir i posuti po vrhu fila. Peći dok se sir ne otopi i patlidžan ne omekne. Možete u toku pečenja i smanjiti tempperaturu kako ne bi sir pregoreo. Sada vam ostaje da uživate u ukusnom obroku. Prijatno !


Ćufte u korpicama od sira 

Evo savršenog predloga, kako na drugačiji način napraviti i servirati ćufte. Pala mi je na pamet jedna ideja, kako bih mogla napraviti korpice od sira, i u njih stavljati mesne loptice, te ih tako umakati u sos. Nije li savršen predlog da potpuno "obično" jelo ukrasite novim odelom.
S toga odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
400 gr mlevenog junećeg mesa
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
1 kašičica kurkume
1 manja glavica crnog luka
200 gr punomsanog tvrdog sira
sporo pečeni paradajz ( izblendiran )
1 kašika maslinovog ulja
sušeni origano

Priprema :
Luk očistiti i iseći na kockice. Njemu dodati mleveno meso, so biber, kurkumu,sve dobro promešati i ostaviti da odstoji u frižideru oko 20-ak minuta.
Za to vreme možete korpice od sira.
Narendati sir, i stavljati manje gomilice na pek papir. Rerna treba da je zagrejana na 160 stepeni. Kada se sir otopi, izvaditi iz rerne i staviti ga preko čašica ili kalupa za muffine i ostaviti da se prohladi. Sada možete povećati temperaturu rerne na 200 i peći ćufte , takođe na papiru za pečenje.
Dok se ćufte peku napravite sos od sporo pečenog paradajza, tako što ćete paradjz staviti u blender, izblendirati ga. U tiganj sipajte maslinovo ulje, i na njemu kratko propržite sos.
Sada vam preostaje da sirne korpice napunite ćuftama, sos stavite u činiju, i umačete u nju savršene ćufte. Uživajte u neobičnom ručku. Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар