Translate

среда, 12. октобар 2016.

Chia & kefir


Ovo možete uvrstiti kako u doručak , tako i u međuobrok. A što je najvažnije jako je hranljivo i vremenski će vas dugo držati sitim. Lako se priprema i idealno je za doručak na poslu.

Potrebni sastojci :
2 kašike chia semenki
oko 2 dcl kefira

Priprema :
U čašu sipate kefir i dodajte chia semenke. Sačekajte od 10 do 15 minuta da nabubre i ukusan obrok je očas posla spreman. 



Sarmice od zelja


Iako su sarmice od zelja prolećni ručak, meni ništa ne smeta ni da ih jedem u jesen, makar mi donesu proleće u tanjiru. Pored klasičnih sarmi od kiselog kupusa, ove su mi omiljene. Ja sam ih iskombinovala sa kefirom i ljubičastim lukom. 

Potrebni sastojci :
oko 3 veze zelja
1 glavica crnog luka
1 jaje
500 gr mlevenog junećeg mesa
so morska
šareni krupno mleveni biber
tucana paprika
kašika masti

Priprema :
Listove zelja operete, zatim dršku isečete do početka lista, i stanjite lisni nerv , da ne bi list pucao tokom savijanja. Skuvajte u šerpi vodu, kada provri sklonite je sa ringle i ubacite u nju listove, koji treba da budu u vodi oko 2 minuta. Zatim ih ocediti i skloniti sa strane. 
Iseckati luk na kockice i staviti ga u tiganj sa mašću. Zatim dodati meso i začine,kratko propržiti, te skloniti sa vatre i u smesu razbiti jaje. Sve dobro promešati i nadev je gotov.
U donji kraj lista zelja staviti kašiku nadeva i pažljivo zamotajte u sarmice da ne ispada fil.
Sarmice ređati u vatrostalnu posudu i na kraju dodati vode, ali ne toliko da sarmice plivaju u njoj. Poklopiti posudu ili staviti aluminijumsku foliju i peći na 200 stepeni, gornji i donji grejač oko 45 minuta. Kada su sarmice gotove ja sam isekla ljubičasti luk na kolutove koje sam "posolila" a tucanom paprikom poređala sarmice i jela ih uz kefir .