Translate

понедељак, 17. октобар 2016.

LCHF detox



Pored klasične LCHF ishrane, postoji nekoliko njenih varijanti, a jedna od njih je LCHF detox ili zelena kura, kako je naziva Anita Šupe
LCHF detox broji nešto strožije namirnice koje dovode do samog detoksa organizma. Ukoliko imate nadutost u stomaku i kilograme kojih se ne možete  rešiti, ova varijanta LCHF ishrane je sjajan izbor za vas. 
To znači da ishranu baziramo  na čistim  namirnicama: zelenom povrću, proteinima i masnoći. Kada kažemo proteini mislimo na  meso, ribu i jaja, a kod masnoća mislimo na prirodne masti kao što su svinjska mast, maslac, maslinovo i kokosovo ulje. Što se tiče povrća dozvoljeno je zeleno lisnato, ali naravno  i svo ostalo povrće. Dozvoljena je umerena količina orašastih plodova i semenki, kao i kokosovo brašno za izradu  peciva, te kefir iz domaće radinosti. Što se tiče mlečnih proizvoda i voća oni  nisu dozvoljeni. 
Zbog prevelikog unošenja ugjenih hidrata dolazi do fermentacije u telu.Sve vrste ugljenih hidrata predstavljaju hranu gljivicama i bakterijama, te vas čine nadutim, a samim tim dolazi do neuspeha sa skidanjem viška kilograma. Samim tim kada se izbace ugljeni hidrati dolazi do bržeg varenja , te i mršavljenja. 
Rezultati, makar iz mog iskustva ,su jako brzo vidljivi, ali je bitno da se zaista poštuju dozvoljene namirnice. Osećaćte priliv nove energije, ravan stomak, lepši ten , povećanu koncentraciju , kao i ostale benefite.
Moj savet vam je , ukoliko niste na LCHF ishrani, da prvo počnete sa klasičnom njenom primenom, pa nakon mesec dana možete se odlučiti na LCHF detox od par nedelja ili bar mesec dana.

Dozvoljene namirnice : 
1.povrće koje raste iznad zemlje, posebno zeleno lisnato povrće: sve vrste kupusa, brokoli, karfiol,        kelj, prokelj, spanać, blitva, , artičoka, špargle, tikvice, patlidžani, masline, zelena salata, endivija,    matovilac, radič, rukola, krastavci, paradajz, paprika, koromač, celer, tikva (bundeva);
2. lukovičasto povrće: luk, mladi luk, ljutika, beli luk, praziluk;
3.avokado, limun;
4.jaja na sve načine;
5.riba i druga hrana iz mora - rakovi, škampi, školjke;
6.meso - jagnjetina, divljač, svinjetina, govedina ;
7. piletina, ćuretina, guske, patke;
8.masnoće : maslac, svinjska mast, čvarci, hladno ceđeno kokosovo i maslinovo ulje;
9.suvo meso :slanina i kobasice ali samo domaće ;
10.domaći majonez i umaci napravljeni od hladno ceđenog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja,        začinskog bilja...
11.đumbir, kurkuma, čisto začinsko bilje bez aditiva;
12.voda;
13.lakto-fermentisane namirnice: domaći kefir, domaći jogurt, fermentisano povrće kao npr domaći          kiseli kupus.

Namirnice koje trebate jesti u ograničenim količinama :
1.korenasto povrće sve osim krompira: rotkvica, cikla, keleraba, šargarepa, repa, crna rotkva i     sl. Najbolje je jesti ga sirovo , a ne kuvano;
2.orašasti plodovi i semenke: orasi, bademi, lešnici, makadamia, brazilski orah, pekan, indijski        orah seme bundeve, suncokretove semenke, lanene, susamove i semenke konoplje.
3.kokosovo brašno, kokosovo mleko;
4.nezaslađeni kakao prah, psyllium prašak 
5.kafa i čajevi bez mleka, topla ili hladna limunada (od zaslađivača možete koristiti steviju)

Dakle , sve ostalo se ne jede ni ne pije. Da bi rezultati bili vidljivi, bitno je da ne jedete između obroka, da imate celovite obroke, kao i da prestanete jesti kada ste siti. Jako je bitno uvrstiti u obrok i domaći bujon od kostiju, kao i hladno ceđeno kokosovo ulje, koje pospešuje sagorevanje masnoća u telu. Preporučuje se i korišćenje probiotika, međutim ja  nisam imala potrebe za njima. 
Ukoliko budete poštovali gore navedene namirnice vi ćete za mesec dana osećati ogromno poboljšanje, kao i znatno umanjenu potrebu za slatkim. Preporučujem ovaj detox makar 2 puta godišnje, na proleće i jesen. 


Nema izgovora !


Kako je LCHF ishrana moj način života, jako sam srećna što mogu da je primenjujem u svakoj prilici. Kao što i naslov kaže nema izgovora ! 
Kada se nalazite u restoranu ili pak na nekoj proslavi, sigurno da uvek imate na meniju neki obrok koji se može uvrstititi u LCHF.
 Ja sam se ovoga puta odlučila za domaće ćevape na roštilju, kupus salatu sa maslinovim uljem, domaćim kajmakom i nezaobilaznim lukom kada su ćevapi u pitanju. 
Uvek možete konobaru naglasiti da vam u salatu ne stavlja suncokretovo ulje i da ga zamene maslinovim , te da zatražite krišku limuna. Ja , lično do sada nisam imala problema sa tim malim zahtevima. Skoro uvek biram meso ili ribu na roštilju , pre nego u nekoj drugoj varijanti. I što je najvažnije, znate da dobro činite sebi i da ćete sa ovom ishranom izgledati i osećati se apsolutno fantastično. Toliko energije , kao i zadovoljstvo zbog fizičkog izgleda nikada ranije nisam iskusila. Te ako niste zadovoljni svojim izgledom predlažem da ne časite časa, već odmah krenite u primenu iste.