Translate

петак, 23. децембар 2016.

Ćufte u korpicama od sira


Evo savršenog predloga, kako na drugačiji način napraviti i servirati ćufte. Pala mi je na pamet jedna ideja, kako bih mogla napraviti korpice od sira, i u njih stavljati mesne loptice, te ih tako umakati u sos. Nije li savršen predlog da potpuno "obično" jelo ukrasite novim odelom.
S toga odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
400 gr mlevenog junećeg mesa
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
1 kašičica kurkume
1 manja glavica crnog luka
200 gr punomsanog tvrdog sira
sporo pečeni paradajz ( izblendiran )
1 kašika maslinovog ulja
sušeni origano

Priprema :
Luk očistiti i iseći na kockice. Njemu dodati mleveno meso, so biber, kurkumu,sve dobro promešati i ostaviti da odstoji u frižideru oko 20-ak minuta.
Za to vreme možete korpice od sira.
Narendati sir, i stavljati manje gomilice na pek papir. Rerna treba da je zagrejana na 160 stepeni. Kada se sir otopi, izvaditi iz rerne i staviti ga preko čašica ili kalupa za muffine i ostaviti da se prohladi. Sada možete povećati temperaturu rerne na 200 i peći ćufte , takođe na papiru za pečenje.
Dok se ćufte peku napravite sos od sporo pečenog paradajza, tako što ćete paradjz staviti u blender, izblendirati ga. U tiganj sipajte maslinovo ulje, i na njemu kratko propržite sos, i pospite malo origana.
Sada vam preostaje da sirne korpice napunite ćuftama, sos stavite u činiju, i umačete u nju savršene ćufte. Uživajte u neobičnom ručku. Prijatno !


Korbaciky sir


Korbaciky sir je sir iz Slovačke. Polu tvrdi je sir, koji se dimi i od njega se prave trakice koje se na kraju vežu u kiku. Veoma je slan, a savršeno je predjelo uz fino crveno vino. Ne može se nabaviti po domaćim marketima, s toga ako ikada budete u Slovačkoj, obavezno ga probajte.
Uz pršutu, masline i kisele krastavce može vas  lepo zasititi.
Slovaci i Rusi ga obično jedu uz pivo, ali se presavršeno slaže i uz čašu vina.
Eto vam jednog predloga, ako vas put nanese u te krajeve.