Translate

четвртак, 17. новембар 2016.

AIP 16 Pečene rolovane špargle


Jedno od najomiljenijeg zelenog povrća jesu špargle. Kako se AIP dijeta uglavnom zasniva na zelenom povrću, odlučila sam se za njih ovoga puta. Ovaj recept je veoma brz za pripremu, a što je najvažnije, krajnji rezultat je preukusan obrok.

Potrebni sastojci :
 200 g špargli
6 režnjeva tanko sečene  slanine
so morska po ukusu
biber krupno mleveni
malo masti

Priprema ;
Špargle operite i odsecite im donji drvenasti deo.  Blanširajte ih, odnosno prokuvajajte 2-3 minuta u slanoj vodi.
Prokuvane špargle izvadite u hladnu vodu i procedite. Hladna voda služi da bi se brže ohladile i da bi zadržale lepu zelenu boju.
 Špargle podelite na 6 jednakih delova. Složite ih sve sa vrhom na jednoj strani i poravnajte. Na svaki režanj slanine stavite  jedan deo špargli. Umotajte ih u slaninu i slažite u pleh koji ste namazali mašću. 
Kada zamotate sve špargle, rolnice pobiberite, stavite u zagrejanu rernu na 250°C i pecite desetak minuta da slaninica malo porumeni. Nemojte peći duže da se špargle ni bi sasušile.
Za one koji nisu na AIP, predlažem da dodaju grana padano sir preko pečenih špargli. Sada ostaje samo da uživate u ukusnom oborku. Prijatno !


AIP 15 AIP brokoli potaž


Na mom blogu već postoji recept za brokoli potaž, ali s obzirom da sam na AIP dijeti neki sastojci nisu dozvoljeni. 
Ono što sam koristila umesto putera, bila je mast ovoga puta i dodala sam 2 šargarepe i pančetu. 
Ova kombinacija je za mene izvrsna i preukusna. Predlažem da je probate.

Potrebni sastojci :
1 glavica brokolija
1 tikvica
1 glavica crnog luka
2 manje šargarepe
1 kašika masti
4 parčeta isečene pančete
so morska po ukusu
biber krupno meleveni
1 kašika masti

Priprema :
Crni luk i šargarepu očistiti. Na kocke iseći tikvicu, šargarepu i luk. Ugrejati šerpu sa mašću i prodinstati : prvo kratko luk, dodati šargarepu , pa na kraju tikvice. Ja sam umesto vode, dodala teleći domaći bujon, da prekrije svo povrće. Kada supa proključa dodati so i biber i brokoli, prethodno očišćen i opran, iseći na cvetiće i dodati u supu. 
Kuvati poklopljenu supu oko 5-8 minuta. Izblendirati povrće i dodati vodu do željene gustine. 
Slaninu iseći na trakice, te kratko propržiti na teflonu. 
Potaž služen uz hrskavu slaninu će vam sigurno ulepšati dan, meni jeste ☺.