Translate

петак, 14. октобар 2016.

Avoca salad


Ja sam stari obožavatelj i verni fan avocada od kad sam se prvi put sa njim susrela, zato  ga rado volim uvrstiti u razne obroke. Ova salata vam može biti savršen početak dana, zato vam predlažem da je probate.

Potrebni sastojci :
iceberg salata
1 avocado
1 šargarepa
pola limuna
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika domaćeg majoneza
1 kašika grana padano sira
2 lista pršute
crni susam
so morska po ukusu
6-7 crnih maslina

Priprema :
Iceberg salatu oprati i iseći na trakice. Šargarepu oljuštiti i izrendati na krupno rende ili nožem na trakice. Avokado preseći na pola, zatim košticu zaseći nožem kojim ćete izvaditi košticu. Pažljivo kašikom oljuštite avokado i isecite ga na tanke kriške. U tiganj kratko istostirajte susam.
U posudu u kojoj ćete služiti salatu , stavite salatu i šargarepu koju ćete posoliti i   preliti  maslinovim uljem i limunovim sokom , pa sve dobro promešajte. Zatim poređajte avokado, pršutu,masline. Sve prelijte sa majonezom i pospite parmezan i suvo pečeni susam. Brza i ukusna salata je spremna za jelo, na vama je samo da uživate.

Punjene paprike



Punjene paprike jesu jedan od tradicionalnih domaćih jela. Mogu se puniti u raznim varijantama, mada kada je u pitanju ručak moj izbor uvek bude meso. Ja ih najviše volim u crvenoj boji. s toga biram dugačke crvene paprike.

Potrebni sastojci :
6 dugačkih crvenih paprika
50 gr putera
1 veća glavica crnog luka
500 gr mlevenog junećeg mesa
1 šargarepa
100 gr slanine
6 paradajza
morska so po ukusu
šareni krupno mleveni biber po ukusu
1 kašičica kurkume
rukola

Priprema:
Šargarepu oprati, očistiti i izrendati je na krupno rende. Luk očistiti i seći na kockice. Slaninu iseći na kockice. 1 paradajz oprati i iseći na kockice.
U tiganj u kome ćete praviti nadev za paprike stavite puter i kada se otopi dodati šargarepu koju ćete kratko propržiti. Zatim dodajte luk, te i njega kratko izdinstajte. Nakon toga dodajte slaninu koju ćete izdinstati 2 minuta, zatim dodati mleveno meso i iseckani paradjz i začine. Dodati  50 ml vode i dinstati poklopljeno uz kratko mešanje da vam ne zagori nadev, sve dok sva voda ne ispari.
Kada je nadev gotov, skloniti ga sa strane i dok se hladi pripremiti paprike. Paprikama odstraniti vrh sa petiljkom i očistiti ih od semenki. Kada je fil prohlađen punite kašikom paprike, tako da ih skroz napunite mesnim nadevom. Ostatk paradajza operite i isecite 6 kolutava koje ćete iskoristiti za "poklopac" na paprikama. Paprike poređajte u vatrostalnu činiju, a njihov vrh gde se nalazi meso stavite "poklopce" od paradajza. Ostatak paradajza isecite na kriške i stavite između paprika kako bi poprimile ukus paradajza i bile sočnije, Sve to prelijte sa oko 100 ml vode.
Pecite poklopljene paprike na 200 stepeni, gornji i donji grejač oko sat vremena. 
Kada su paprike gotove možete servirati uz svežu rukolu i uživati u divnom ručku.