Translate

петак, 23. септембар 2016.

Šta je LCHF ?


Ovaj blog je posvećen LCHF ( low carb high fat ) ishrani, koja se bazira na smanjenom unosu uglenjih hidarata , a povećanim unosom masti. Kada kažemo mast odmah mislimo na holesterol,međutim uz pomoć gospođe Anite Šupe i njenog sajta : http://anitasupe.com/shop/ , sam saznala da to ipak nisu nezdrave masti već način prehrane , kakvim su se hranili naši predci. , što predstavlja potpuno suprotno učenje od onog sa čime nas bombarduju već decenijama unazad. 

Svetski stručnjaci nas dugi niz godina upozoravaju na to da nam je holesterol jedan od smrtnih neprijatelja, ali taj mit je konačno razotkriven. Danas se skoro svakoj zdravoj osobi može dijagnostikovati „povišen“ holesterol jer se referentne vrednosti stalno snižavaju. Pre desetak-dvadeset godina ukupan holesterol od sedam-osam jedinica smatrao se potpuno normalnim, a danas se i onaj od preko pet snižava uz pomoć statina, lekovima na kojima farmaceutska industrija obrće milijarde dolara. Pritom se ne vodi računa o brojnim opasnim nuspojavama ovih lekova, koji se ljudima nameću potpuno bespotrebno.Brojne savremene studije pokazale su da povećan unos zasićenih masti u organizam ne utiče na ukupan holesterol niti na LDL holesterol, a samim tim ni na nastanak velikog broja kardiovaskularnih bolesti.  Takode, istraživanja su otkrila da su ljudi s niskim nivoom holestrola u krvi imali začepljenje krvnih sudova u jednakoj meri kao i oni sa visokim holesterolom. Totalni holesterol kao i LDL nisu pokazatelji rizika, ali to svakako jesu visoki trigliceridi, jednako kao i nizak HDL – zaštitni holesterol.  LCHF ishrana  obara i snižava  trigliceride i povećava HDL. Inače, opšte je poznato da povišene trigliceride i  masnu jetru uzrokuju šećer i škrob, a ne masti iz ishrane. Međutim, lekari u svakodnevnoj praksi, u slučaju ovih poremećaja, savetuju smanjenje masnoće u ishrani i povećano konzumiranje žitarica (krcatim škrobom, koji je čista glukoza).

LCHF ishrana razotkriva mnoge mitove kojima robuje današnje savremeno društvo i ukazuje na koje to prednosti ima ovakav način ishrane koji je zasnovan na  ribi, mesu, jajima, mnoštvu raznog povrća i prirodnih masnoća.U praksi to podrazumeva redukovano konzumiranje namirnica koje obiluju šećerom i skrobom, poput hleba, testenina, žitarica, krompira, pirinča i sl. 
Anita Šupe, diplomirana nutricionistkinja (diplomirala na univerzitetu u Geteborgu -Švedska, gde se čak trećina stanovnika hrani poštujući principe LCHF ishrane ) je kompletan plan ishrane sa jelovnicima prikazala u svojoj popularnoj knjizi pod nazivom „Istine & laži o hrani“ . 




Namirnice koje nisu dozvoljene :
  • Sve vrste margarina;
  • Rafinisana biljna ulja – sojino, kukuruzno, suncokretovo, ulje uljane repice i slično .
  • komercijalne pekarske proizvode od pšeničnog brašna kao i samu pšenicu (nažalost, ova koju danas koristimo je genetski modifikovana, tako da je organizam više ne prepoznaje kao hranu).
  • Šećer, kao i njegove zamene (glukozni, fruktozni sirupi) Veštački zasladivači, na primer, aspartam (nalazi se u mnogim proizvodima za decu, sokovima, slatkišima „bez šećera“)
  • Gotova jela, mešavine začina, supe iz kesice i kocke za supu. jer sadrže opasne pojačivače ukusa (glutaminate)
  • Industrijski prerađena hrana, komercijalne pekarske proizvode, keks, kolače, slatkiše, konzervirane namirnice...



Osnovne smernice za ovakav način ishrane :

Ja sam na LCHF naćinu ishrane od maja 2016. godine. i osećam da mi je dnevno dovoljan jedan pravi, konkretan obrok, koji se sastoji od komada mesa ili ribe, mnogo povrća i masnoće u kojoj se hrana pripremala. Normalnom porcijom smatra se 100 g do 150 g mesa ili 150 g do 200 g ribe, ali nije greška ako se pojede manje ili više. Skrobni deo obroka, kojim smo nekad punili želudac – krompir, hleb, testetnina ili pirinač – zamenjujemo povrćem. Takođe, LCHF način ishrane podrazumeva da u pripremi hrane koristimo prirodne masti (svinjska mast, maslac, gi, maslinovo i kokosovo ulje), ne upotrebljavamo nikakve lajt dresinge za salatu niti lajt majonez, koji su prepuni šećera, škroba i raznoraznih hemikalija, već koristimo punomasne prirodne sosove i majoneze od žumanaca, maslaca, maslinovog ulja, začinskog bilja. Prema LCHF ishrani, voće nije zabranjeno, a preporučuje se ono bobičasto voće: borovnice, maline, ribizle, kupine, jagode i si. Preporučuje se i limun, ali konzumaciju voća morate prilagoditi sebi.
Posle velikog niza godina sa iscrpljujućim dijetama, ili ishranom koja nam meri vreme koliko brzo da jedemo i kad da jedemo,, ovaj način ishrane mi ser posebno svideo jer možete jesti kad vam je volja i to namirnice koje će vas zasigurno zasititi na duži vremenski period. 



Нема коментара:

Постави коментар